2 Şubat 2005BBC
Bugün açıklanacak bir araştırmaya göre küresel ısınma Afrika'da yoksulluğu sona erdirme çabalarını tehdit ediyor.
Nijerya'daki Jos Üniversitesi'nden Anthony Nyong'un hazırladığı rapor, Afrika'da küresel ısınmanın sadece kuraklık ya da sellere yol açmadığını, aynı zamanda insan sağlığını, beslenme ve hastalıkla mücadeleyi de tehdit ettiğini ortaya koyuyor.
Konferansı izleyen BBC bilim muhabiri, bu yüzyılın sonunda varolan 100 milyona ek olarak 70 milyon Afrikalının daha açlık riski altında olduğunun tahmin edildiğini belirtiyor.
Muhabirimize göre, sıtma gibi sivrisinekler yoluyla yayınlan hastalıkların şu anda güvenli olan bölgelerde yeniden yayılması bekleniyor.
30'dan fazla ülkeden 100 bilimadamının katıldığı toplantıya sunulan raporlardan birisi de Antarktika'daki buz tabakasının, iklim değişikliği nedeniyle erimesini konu ediyor.
Raporu hazırlayan araştırmacılar, bu erimenin, deniz suyu seviyelerinde neden olacağı yükselişin gözardı edildiğini belirtiyorlar.
İngiliz bilimadamlarına göre, Antarktika kıtasının iki bölgesinin, iklim değişikliğinden etkilendiğini gösteren bulgular var.
Antarktika yarımadası, yani kıtanın Güney Amerika'ya doğru uzanan ucunda, son 50 yılda 13 bin kilometre kareden daha fazla buz eridi.
Denizdeki bu buz tabakası, buzulların kaymasını engelleyici bir destekti ve artık olması gereken yerde değil.
Bu nedenle buzullar, eskiye oranla, altı kat hızla okyanusa kayıyorlar.
Antarktika'nın batısında ise deniz suyundaki ısınma, buz tabakasının alttan incelmesine, 'buz erozyonuna' neden oluyor.
Eğer buzlar tahmin edilenden daha hızlı eriyorsa, bunun deniz suyu seviyeleriyle ilgili tahminleri de değiştireceği düşünülmeli.
Etkinin boyutu ne olacak bunu kestirmek mümkün değil.
Ancak araştırmayı yürüten bilimadamlarına göre, Antarktika'yı uyuklayan dev bir buz kalıbı olarak düşünmek artık mümkün değil.
Bilimadamlarına göre, 'dev yürümeye başladı'.